Megaladon hakkında bilgiler

MEGALADONUN      FAVORİ                 ATIŞTIRMALIĞI



 Dev, soyu tükenmiş köpekbalığı megalodonu favori bir yemek seçmek zorunda kalsaydı, kazanan muhtemelen sperm balinaları olurdu .

Aslında, sperm balina burunları, fosil balina kafataslarının yeni bir analizine göre, sadece megalodon için değil, aynı zamanda sperm balinalarını avlayan diğer eski köpekbalıkları için de popüler atıştırmalıklardı.

Peru'daki bilim adamları, Miyosen çağının ikinci yarısında (23 milyon ila 5.3 milyon yıl önce) yaşayan soyu tükenmiş balinalara ait bir dizi kafatasına baktıklarında, büyük megalodon (Otodus megalodon) ve büyük beyaz köpekbalıkları (Carcharodon carcharias) ve mako köpekbalıkları (Isurus) gibi bugün hala etrafta olan köpekbalıkları da dahil olmak üzere birçok köpekbalığı türünün geride bıraktığı çok sayıda ısırık izi buldular.

Bazı durumlarda, bir dizi köpekbalığı türü, kafatasını bir düzineden fazla ısırıkla yara izi bırakan "bir dizi ardışık süpürme olayı" nda tek bir balinanın kafatasıyla beslenmişti. Dahası, ısırık izlerinin yeri, bilim insanlarına köpekbalıklarının balinaların alınlarını ve burunlarını hedef aldığını, muhtemelen yırtıcı balıkların yağlı organların cömert besleyici kabartıcı ve yağ depolarında ziyafet çekebileceğini söyledi.

Sperm balinaları bugün yaşayan en büyük dişli avcılardır. Hacimli kafalarıyla bilinirler ve içerideki alanın çoğu, balinaların ses üretimi için kullandıkları genişlemiş burun organları tarafından işgal edilir, bilim adamları 29 Haziran'da Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde bildirdiler. Bu burun ağındaki iki yapı, kavun ve spermaceti, sıvı ve katı yağ bakımından zengindir. Bilim adamları, Miyosen balina kafataslarındaki ısırık izlerinin, modern sperm balinalarındaki bu yapıların konumlarına karşılık geldiğini keşfetti.

"Birçok köpekbalığı bu sperm balinalarını yağ deposu olarak kullanıyordu," diyor İsviçre'deki Zürih Üniversitesi Paleontoloji Müzesi'nde doktora adayı olan baş çalışma yazarı Aldo Benites-Palomino. "Tek bir örnekte, aynı bölgeyi ısıran en az beş veya altı köpekbalığı türümüz olduğunu düşünüyorum - ki bu delilik" dedi.

Ekip, altı kafatasında ısırık izleri desenleri keşfetti. Bazılarında sadece birkaç ısırık izi vardı, diğerleri ise balinaların yüzlerinin etrafında kümelenmiş 18'e kadar delik açtı. Benites-Palomino, "Bizim için bir şeyler olduğu açıktı - köpekbalıkları bir şekilde bu hayvanlardan önce geliyor ve burunlarıyla beslenmeye çalışıyorlardı" dedi.

Isırık izlerinin büyüklüğü ve şeklindeki değişiklikler, birden fazla köpekbalığı türünün bir ısırık almak için sıraya girdiğini gösterdi. Biraz tırtıklı büyük ısırık izleri "tipik megalodon" iken, keskin bir bıçakla yapılmış gibi görünen derin dilimler "mako veya kum köpekbalıkları olabilir" diye açıkladı. "Ve sonra, ortada bir şey varsa - biraz daha sığ ve tırtıklanma düzensiz - bunlar çoğunlukla beyaz köpekbalığı soyunun üyelerinden kaynaklanıyor."




Kaynak

Yorum Gönder

0 Yorumlar